Ellenjavalt készítmények frissített listája

október 14, 2022 Megosztás Facebookon

Régóta húzódó elmaradást sikerült pótolnunk egyesületünk közreműködésével a gondozási naplóban szereplő gyógyszerlista aktualizálásával. Az újonnan nyomtatott kiskönyvben már a mellékelt bontásban szerepelnek a javalt és ellenjavalt fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, valamint a faktorpótlás mellett kezelőorvos ellenőrzésével engedélyezett készítmények. Mindannyian pontosan tudjuk, mennyire fontos, hogy a véralvadási rendellenességgel érintett betegek ismerjék azokat a gyógyszereket, készítményeket, amelyeket vérzékenységük miatt nem szedhetnek, nem alkalmazhatnak náluk kezelésük során. Az esetleges gyógyszerkölcsönhatások rizikójával is tisztában kell lenni, ugyanis nem mindegy, mit is vesz be a beteg. Adódhat olyan élethelyzet vagy például utazás során olyan szituáció, amikor a betegellátás nem az ismert kezelőorvosnál vagy hematológiai szakorvos által történik. Ezen szituációk megelőzését is megkönnyítendően került be a vérzékenyek kezelési kiskönyvébe az ellenjavalt készítmények listája.

Alapvetően az alábbi alapszabályt kell mindenkinek ismerni:

· Kerülni kell az acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszereket, illetve az izomba adott injekciókat – ezektől a vérzés súlyosabbá válhat.

· Aszpirin jellegű fájdalomcsillapítók szedése TILOS, DE: paracetamol, amidasophen, metamidazol, opioid származékok adhatók.

Folyamatosan törekszünk arra, hogy új gyógyszerek megjelenése esetén a közreadott listát aktualizáljuk, bővítsük.  A jelenleg is használt gondozási naplót a mellékelt lista kinyomtatásával együtt érdemes kezelni addig, amíg az új, aktualizált változatot kezdik használni.

A frissített lista az alábbi LINKEN érhető el.