Szövődmények


Bár az orvostudomány fejlődésével a betegek életminősége jelentősen javult és a születéskor várható élettartama lényegesen nőtt, a vérből előállított faktorkészítmények magukban hordozták a különböző vírusok átvitelének veszélyét.

A nem vírusinaktivált készítmények (vér, plazma, krioprecipitátum, nem vírusinaktivált faktorkoncentrátumok) alkalmazásának következtében a súlyos fokú hemofíliások többsége hepatitis B és C vírussal, valamint sokan HIV-vírussal is megfertőződtek. A vírusfertőzések gyakorisága erősen függött attól, hogy milyen eredetű gyógyszereket alkalmaztak az adott országban. Nyugat-Európában a vérzékenyek 60%-a hepatitis B-vel, 80-90%-a hepatitis C-vel fertőződött!

A HIV-fertőzés előfordulása már jóval nagyobb különbséget mutat: a súlyos fokú vérzékenyek közül az USA-ban 90%-ban, Nyugat-Németországban 53%-ban, Franciaországban 50%-ban, az Egyesült Királyságban 39%-ban, Hollandiában 17%-ban, Norvégiában 8%-ban, Belgiumban 7%-ban, Finnországban 1%-ban fertőződtek meg HIV-vel. A világ teljes hemofíliás populációját tekintve a HIV-fertőzés aránya 30-40%-ra tehető.

Magyarországon a vérzékenyek 90%-a hepatitis C-vel és 1,5%-a HIV-vel fertőződött. A 32 magyar HIV-fertőzött hemofíliás közül már csak 13-an élnek, és sok vérzékeny betegtársunk halt meg hepatitis fertőzéssel összefüggő májbetegségekben (cirrhosis, májrák) is.

A hatékony vírusinaktivációs eljárások bevezetésével 1987-től nem regisztráltak új HIV és 1990-től új hepatitis átvitelt az Egyesült Államokban. Azonban az USA legnagyobb hemofíliás szakmai szervezete, a National Hemophilia Foundation mellett működő Orvosi Tudományos Tanácsadó Testület (NHF MASAC) által kiadott legújabb ajánlás  (MASAC Recommendations 226. Regarding the Use of Recombinant Clotting Factor Products with Respect to Pathogen Transmission, 2014.05.06.) arra hívja fel nyomatékosan a figyelmet, hogy továbbra sincs megfelelő vírusinaktiválási eljárás a humán parvovírus B19 és a heveny májgyulladást okozó hepatitis A vírus ellen, továbbá nemrégiben igazolódott, hogy az új típusú Creutzfeldt-Jakob kórt (nvCJD) okozó prion vérrel illetve vérből , vérplazmából előállított készítményekkel átvihető.

Napjainkban a gondos donor-szelekció, a véradóktól levett vér kötelező szűrővizsgálatai, valamint a faktorkészítmények gyártása során alkalmazott vírusinaktiváló eljárások mind hozzájárultak ahhoz, hogy a vérplazmából előállított készítmények vírusátvitel szempontjából csaknem teljes biztonságot nyújtanak. Egyes gyógyszergyártók az összegyűjtött plazmák szűrését érzékeny PCR-módszerrel végzik, illetve a biztonság fokozása érdekében kombinálják az egyes vírusinaktiválási eljárásokat. Az ún. ablakperiódus miatt – amikor a donor már megfertőződött, de a fertőzöttsége még nem mutatható ki – azonban még így is lehetséges vírusátvitel. A rekombináns technikával előállított faktorkészítményekkel a vírusátvitel kizárt.

Az esetleges jövőben még ismeretlen kórokozók elkerülése érdekében nagyon fontos lenne, hogy Magyarországon is egyre nagyobb arányban alkalmazzanak rekombináns, tehát nem vérből előállított készítményeket a hemofília-ellátásban, de ezek aránya ma Magyarországon még csak 30-40%.