Változás az utazási utalványok rendszerében

július 21, 2022 Megosztás Facebookon

A kezelőhelyekre utazó betegtársakat érintő változás lép életbe 2022. július 1-jétől, mivel az úgynevezett „Utazási utalványt” a háziorvos (vagy az arra korábban jogosult más orvos) ezt követően nem állíthat ki ilyen papír alapú dokumentumot. Ez a felhasználók által ismert, jelenleg használt, sárga színű, 6 ablakos, sorszámozott nyomtatvány.

2022. július 1-jétől kezdődően a betegnek nem kell előzetesen a háziorvosától, beutaló orvostól semmilyen nyomtatványt, igazolást kérnie ahhoz, hogy az utazási költségét el tudja számolni.

Az utazási költségtérítési rendszer 2022-től jelentős átalakuláson megy keresztül, amelynek a

legfontosabb elemei a következők:

  • az „Utazási utalvány” elnevezésű nyomtatvány megszűnik, helyette az ambuláns lap/zárójelentés kitöltésekor 4-5 kattintással ez kiváltásra kerül,
  • elektronikus ügyintézés a beteg oldalán történik (a biztosítottaknak be lehet nyújtani – Ügyfélkapus hozzáféréssel – elektronikus úton is Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) közzétett nyomtatvány használatával),
  • menetjegy-csatolási kötelezettség megszűnik.

A megjelenések igazolására az egészségügyi szakellátás (szakrendelők, kórházak, klinikák) igénybevételekor kerül sor, egy erre a célra létrehozott, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által üzemeltetett informatikai rendszerben.

FONTOS!

  • Kiemelten fontos az orvos és a beteg közötti együttműködés (az orvos kérdezzen rá, a beteg pedig jelezze, ha utazási költségtérítést kíván igénybe venni), és a megjelenésre vonatkozó adatok orvos általi rögzítése, mert erre utólagosan nem kerülhet sor.
  • Az utazási költségtérítés iránti igénynek az orvosnál történő jelzése nem egyenlő a kérelem benyújtásával.
  • Az utazási költségtérítési támogatás kifizetését külön kérelmezni kell a SZÜF-ön közzétett nyomtatvány használatával elektronikus úton, illetve a kérelem letölthető papír alapon is, és azt postán, valamint személyesen is be lehet adni a kormányhivatalnál. A vonatkozó nyomtatvány 2022. július 1-től érhető el a SZÜF felületen, amelynek elektronikus elérési útvonalát 2022. július 1-ét követően közzétesszük.
  • Könnyebbség viszont, hogy az elektronikus ügyintézés révén a biztosítottak kényelmesen, akár otthonról is intézhetik az utazási költségtérítéssel kapcsolatos ügyeiket.

Remélhetően a zökkenőmentesen át lehet állni az elektronikus rendszerben történő elszámolásra, és nem okoz fennakadást az utazási költségek térítése.