Tájékoztatás Refacto AF készítmény ellátással kapcsolatban

december 11, 2021 Megosztás Facebookon

Több betegtársunk kereste meg az egyesületet, hogy a kezelőhelyeken nem kapták meg a szokásos 2-3 havi faktor mennyiséget a Refacto AF készítményből. A pontos tájékoztatás érdekében az alábbiakban megosztjuk az ellátással kapcsolatos tudnivalókat.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő („NEAK”) – az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott gyógyszerek beszerzéséért felelős költségvetési szerv – az utóbbi években egy vagy két évre szóló tendertárgyalásokon választja ki a hemofíliások gyógykezeléséhez szükséges fatorkészítmények beszállítóit. Az egyik, két évvel ezelőtt kötött beszerzési megállapodás az idei év végén lejár, ezért a NEAK közbeszerzési eljárást bonyolított le a rekombináns technológiával előállított 3. generációs, vagy annál fejlettebb technológiával előállított VIII. faktor készítmények beszerzésére. Az eljárásban, amelyen több gyógyszergyár is indult, az ajánlatok bontása megtörtént, a Takeda gyógyszergyár Advate nevű készítményével adta be a legolcsóbb, nyertes ajánlatot. Ez a készítmény a magyar betegek számára sem ismeretlen, kisebb mennyiségben több éve elérhető nálunk is, sok betegtársunk használja teljes megelégedéssel. A szerződéskötés jelenleg még folyamatban van a NEAK és a forgalmazó között, így egyelőre még nem tudnak az új készítményből rendelni. Az eddig Refacto-val kezelt betegek ellátását ez olyan formában érinti, hogy nagyobb mennyiséget (2-3 havi adagot) már nem tudnak a kezelőhelyek kiadni. A betegek faktorellátását természetesen biztosítják folyamatosan, az átmeneti időszakban is, amíg az új készítményből elindul az folyamatos szállítás.

A Takeda gyógyszergyár tájékoztatása szerint a cég kész a tender kiírásnak megfelelően folyamatosan szállítani gyógyszereinket, mindent el fognak követni a zökkenőmentes átállás érdekében. Tekintettel arra, hogy a keretmegállapodást 2 éves időtartamra köti meg a NEAK a Takedával, így a korábban Refacto AF-el kezelt betegek átállítására lesz szükség, amelyekről a kezelőhelyek adnak majd részletes tájékoztatást az érintetteknek.

Kérjük betegtársaink együttműködését a zökkenőmentes ellátás érdekében.