Sikeres bokaprotézis műtét

április 22, 2017 Megosztás Facebookon

Bokaprotézis műtétet végeztek el súlyos hemofíliás betegtársunkon

 

Örömmel adunk hírt a SOTE Ortopédiai Klinikáján még a tavalyi év végén történt bokaprotézis műtétről. A beavatkozás nagyságrendjét mutatja, hogy mind a műtétet végző orvos csoport nagyon magas szakmai felkészültsége, mind a beteg részéről szükséges hozzáállás, az előkészületek és az utógondozás milyensége okán évente csupán néhány műtétre van lehetőség országos szinten. Ennek ismeretében igazán különleges az a vállalás az Ortopédiai Klinika részéről, amellyel egy súlyos hemofíliás betegtársunk, Pták István életminőségének jelentős javulását tudták elérni.

A műtét bonyolultságát mutatja, hogy csak a beavatkozás során, a feltárást követően lehetett teljes biztonsággal eldönteni a műtét kimenetelét: véglegesen lemerevítik a bokát, vagy a protézist biztonsággal be tudják helyezni. Szerencsére ebben az esetben elvégezhető volt a beavatkozás, így a hemofíliából adódó különösen rossz státusz ellenére igazi happy enddel zárult a műtét.

A most már utógondozáson levő 52 éves beteg elmondása szerint 8 héttel a műtét után – nyilván a napi szinten végzett gyógytornának és személyes, a gyógyulást segítő erőfeszítéseinek is köszönhetően – az azt megelőző fizikai állapotához képest is sokkal jobb a láb működése. István arra a legbüszkébb, hogy ugyanúgy tud dolgozni a műtétet követően életvitelszerűen, ismét vissza tudott illeszkedni a munka világába, amiért hihetetlen köszönettel tartozik az Ortopédiai Klinika csodálatos orvosainak, gyógytornászainak és az ápoló személyzetnek.   

A hosszan tartó rehabilitáció a lakhely szerint illetékes  központban folytatódik. Nyíregyházán, a Jósa András  Egyetemi Oktatókórház rehabilitációs osztályának munkatársai is nagy segítséget nyújtanak István teljes felépüléséhez.