Senior Napok 2017

május 12, 2017 Megosztás Facebookon

Szeptember végén (2017. szept. 25-29. között) idén második alkalommal rendezte meg az idősebb korosztályt célzó rehabilitációs táborát a Magyar Hemofília Egyesület Ráckevén.

Ez a közel 10 ezer lakosú kisváros a Csepel sziget déli részén fekszik, a Ráckevei-Duna partján, mely már a rézkorban lakott volt. Nevét az Al-Duna menti Kevéről  menekülő rácokról (szerbekről) kapta, akik a török elől menekültek ide. Nevezetességei között van az ortodox szerb templom, a barokk Savoyai-kastély (jelenleg felújítás alatt), az 1896-ban épült Árpád híd, az egyetlen vidéki Árpád szobor, a János Vitéz Díszkút és a Ráckevei Hajómalom.

Gyógyvize 52  °C-os, 1040m mélységből tör fel. Ezt a gyógyvizet élvezhették a táborlakók félpanziós ellátással a Termálkristály Aqualand Hotelben. A 19 résztvevő az ország különböző tájairól érkezett (Sopron, Pécs, Budapest környéke, Püspökladány, Nyíregyháza stb.).

Az első napon – mint az előző alkalmakkor is – Keszthelyi Zoltán, a Magyar Hemofília Egyesület elnöke, személyesen nyitotta meg a tábort, délutáni vendéglátással kedveskedve. A megnyitó mindig nagyon családias hangulatú, hiszen a résztvevők többsége régebbről ismeri egymást és örömteli újra a személyes találkozás.

Másnaptól birtokba vettük a szálloda beltéri és kültéri medencéit. Szerencsénk volt az időjárással, mert végig nagyon szép, napos időnk volt. Szakképzett gyógytornász vezetésével, kétszer hangulatos csoportos vízi tornán vettünk részt. Lehetőség volt szaunázásra és gőzfürdő igénybevételére is.

 

Esténként vacsora után az első emeleti közösségi teremben gyűltünk össze egy kis kikapcsolódásra, játékra (kvíz, biliárd, csocsó, kártya, lufi stb.) és kötetlen beszélgetésre.

Szerdán kirándultunk Ráckeve központjába egy kis városnézésre. Nagyon hangulatos a közvetlenül a Duna-parton található csónakos piac, illetve érdemes volt felkeresni a Patay László Képtárat is, ahol számos híres magyar festő műve látható a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből.

A záró nap délutánján ismét találkoztunk az egyesület vezetőjével, aki kikérte véleményünket a tábori tapasztalatokról és a jövőbeni elképzeléseinkről. Felmerült új helyszín választása valamint egy interaktív orvos-beteg találkozó megszervezése, ahol életmód kérdésekkel lehetne foglalkozni. Beszélgettünk arról is, hogy mit tehet az MHE a betegek érdekében, a hétköznapok megkönnyítéséért.

Meggyőződésünk, hogy a Senior Napok megszervezése jól szolgálja a betegtársak testi-lelki állapotának javítását, a baráti kapcsolatok fenntartását, a hemofíliával való együttélés tapasztalatainak megosztását.

Köszönet érte a Magyar Hemofília Egyesületnek!

Találkozzunk jövőre is!

 

2017.10.04.                                    

                                                                              Jenei Virág, Jeneiné dr. Vigh Blanka