Lendületben a fiatalok!

március 6, 2020 Megosztás Facebookon

2019. március 30-án megjelent egy rövid tájékoztató cikk, melyben bemutatásra került az EHC (European Haemophilia Consortium) által támogatott Youth Fellowship Program. (A korábban megosztott információkat a linkre kattintva tekinthetik meg  A tavaly nyáron megrendezett első program a WISH (jelentése: óhajt, kíván) mozaikszó nevet kapta, mely az angol Workshop for Ireland, Serbia and Hungary elnevezésnek a kezdőbetűiből ered, és a 3 résztvevő ország nevét is tartalmazz. Utal egyúttal arra a gondolatra is, hogy ha van egy elképzelésünk, amelyet szeretnénk megvalósítani, akkor először kívánnunk kell, hogy teljesüljön.

A projektfelelősök Donal McCann az ír egyesülettől, Nicola Kumovic a szerb egyesülettől, valamint a magyar kapcsolattartó Diósi Karola az MHE képviseletében.  E nemzetközi programban a szerb, ír és magyar egyesület fiataljai vettek és vesznek részt. A WISH célja, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy aktívan és tevékenyen vegyenek részt saját tagszervezetükben, és ehhez igyekszik segítő kezet nyújtani.

A program első állomása a magyar gyermek-és ifjúsági tábor volt. A külföldi vendégek a tábor utolsó 4 napjára csatlakoztak. A magyar fiataloknál a cél a kommunikáció és együttműködés fejlesztése, valamint a különböző motivációs hajtóerők feltárása volt.

A projekt második célcsoportja a szerb fiatalok voltak. A workshopra 2019 október végén került sor, amikor minden évben megrendezik a 18 év felettiek hosszú hétvégéjét. A szerb fiatalok erős bázissal rendelkeznek. Kétévente megválasztanak maguk között 5 küldöttet (mindannyian maximum 30 évesek lehetnek), akik a fiatalok érdekeit képviselik, valamint programokat szerveznek nekik.

A projekt harmadik és egyben utolsó állomása Írországban lesz 2020. április 26-28 között, amely az ír egyesület számára is újdonság lesz, hiszen eddig még nem szerveztek külön ifjúsági hétvégét.

A rendezvénysorozatról és az áprilisi záróakkordról részletes beszámolót a Hemofília újság következő lapszámában olvashatnak.