Kromplák Andrásra emlékezünk

november 23, 2021 Megosztás Facebookon

Újabb tagtársunk távozott közülünk: Kromplák András 2021. november 21.-én, súlyos betegsége következtében elhunyt.

András 1958-ban született Kemecsén. Általános iskoláit követően a budapesti bentlakásos intézetben tanulta ki szakmáját, a bőrdíszművességet. Az intézetben nevelkedést az akkori kezelési körülmények indokolták. Megnősült, feleségével, Jutkával kötött házasságukból egy leány, Anikó született.

A budapesti, a Városligetben található bentlakásos intézményben kialakult egy csapat, akik életkorban is közel álltak egymáshoz, a vérzékenységük még inkább összekötötte őket. Csak néhányukról emlékezzünk meg: Pelyhe testvérek, Futács Andor, Müller Károly és Kromplák András. Ők, az utóbbi hármak elválaszthatatlanul összebarátkoztak, olyannyira, hogy a 80-as évek elején közösen utaztak el Lengyelországba. 2 hét alatt bejárták az országot, több helyen vételeztek a lengyel Kryoból. Az egész úton András volt a sofőr, csak neki volt jogosítványa akkor.

Példás családi életet élt Jutkával, kölcsönösen erősítették egymást. Ahogy András egészsége már nem állt olyan biztos alapokon, Jutka kitanulta mellette a bőrdíszművesség, majd a kárpitosság fogásait. Ha műtétre került sor Budapesten vagy Miskolcon, azt csak úgy vállalták, hogy Jutka végig mellette lehetett a betegszobában, ha kellett egy fotelban aludt, Andrást végig őrizve. A 2019-es egri senior táborban sokunknak meghatározó emlék Andrásról, ahogy meghatódottan, és mindannyiunk számára átélhetően tett hitet felesége mellett. Kifejtette, hogy a hemofíliásnak olyan párra, feleségre van szüksége, mint az övé. Olyanra, aki az élet minden pillanatában mellette van, mind fizikálisan, mind pszichikailag. Ott tudatosult sokunkban, hogy nekünk, hemofíliásoknak mennyire fontos a lelki társ megtalálása.

András közösségi ember volt, aki részt vett az egyesületi munkában, ott volt a korosztályunk számára szervezett senior táborokban (Ráckeve, Eger, Békésszentandrás). Csupa szív, segítőkész társunkat vesztettük el, aki nyílt és őszinte volt egyesületi társai, de kezelői felé is.

Részvétünk feleségének, leányának, mindenkinek, akik szerették és tisztelték. András, nyugodj békében!

Temetése 2021.11.26.-án, pénteken, 13 órakor lesz Miskolcon, a Szent Anna temetőben.