Hepatitis C kampány

augusztus 27, 2018 Megosztás Facebookon

A közelmúltban országos felvilágosító kampány indult a hepatitis C vírusról, melynek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a vírus jelenléte sok esetben észrevétlen maradhat akár évtizedeken keresztül is, miközben folyamatos, lassú állapotromlást okoz.

http://www.hepatitisc.hu/

Hemofíliás és egyéb vérzékeny betegek számára sok éven keresztül csak emberi vérből készült gyógyszerek álltak rendelkezésre, ezért náluk a hepatitis előfordulása is lényegesen gyakoribb, mint az egészséges embereknél. Minden betegtársunknak tisztában kell lennie azzal, hogy a korábbi kezelések következményeképpen megfertőződött-e hepatitisszel vagy valamilyen egyéb betegséggel. Rendkívül fontos, hogy a betegségük tudatában lévők is rendszeresen figyeljenek magukra és betegségükre. Hepatitisz C esetében ma már hatékony és gyakorlatilag mellékhatásoktól mentes kezelés érhető el, amelynek segítségével a vírus kipusztítható a betegek szervezetéből. Sajnos tapasztalataink azt mutatják, hogy a hosszú idejű fertőzöttség után még vírusmentes állapotban is jelentősen emelkedik a különféle májbetegségek – így a májrák – előfordulásának valószínűsége. Ezért a sikeres gyógyszeres kezelés mellett / után is kiemelten fontos, hogy rendszeresen elvégeztessék a szükséges  szűrővizsgálatokat (vérvétel, ultrahang, fibroscan) az erre hivatott kezelőközpontokban, hiszen ezekből folyamatos képet kaphatnak a máj állapotáról.

A vizsgálatok / szűrések gyakoriságával kapcsolatban azt tanácsoljuk, hogy minden érintett konzultáljon minél előbb kezelőorvosával.

 

 

powered by Typeform