Gyermekvállalás és hemofília

október 30, 2022 Megosztás Facebookon

Az idei Hemofília Világnapot megelőzően, márciusban egy kis játékra hívtuk betegtársainkat a vérzékenységgel kapcsolatban valaha kapott furcsa, rosszul értelmezett kérdések megosztásával. Kértük ezt egy olyan kisfilm elkészítésékez, amelyre a világnaphoz kapcsolódva kaptunk lehetőséget és amellyel a vérzékenyéggel kapcsolatban létező esetleges tévhitek eloszlását segítettük, valamint a tudatosságot kívántuk növelni a betegség kezelésével kapcsolatban. Számos „tipikus” kérdés érkezett, de volt néhány olyan is, amely alapján valóban indokoltnak gondoljuk a vérzési rendellenességekkel kapcsolatos ismeretek „rendbetételét”, mivel van dolog bőven ezen a területen. Dr. Zombori Marianna főorvosnő (Heim Pál Gyermekkórház), idősebb és fiatalabb betegek, illetve egy szülő részvételével kisfilmet készítettünk a hemofília gondozás időszerű kérdéseiről. A világnap alkalmából tettük közzé a beszélgetés első részét „Tények és tévhitek a vérzékenységről” címmel (https://youtu.be/MiB7xG9d130), amelynek a visszajelzések alapján nagyon kedvező volt a fogadtatása.

Most elkészült a beszélgetés második része, amely a „Gyermekvállalás és hemofília” témakörét járja körül, és amelyre szeretnénk felhívni a betegtársak és a téma iránt érdeklődők figyelmét. Az egyesületünk által korábban a Hemofília Füzetek sorozatban megjelentetett „Családtervezés és hemofília” kiadványt is figyelmükbe ajánljuk, amely a honlapon is elérhető. (https://www.mhe.hu/hemofilia-fuzetek/)

Reményeink szerint a két kisfilmmel is támogatjuk a vérzékenység bármely formájának pontosabb megismertetését és az esetleges ellenérzések, félelmek eloszlatását.