COVID-19 – Tájékoztató

március 19, 2020 Megosztás Facebookon

Kedves Betegtársak,

Röviden szeretnénk Önöket tájékoztatni a COVID-19 vírus (koronavírus) miatt kialakult rendkívüli helyzettel kapcsolatban a hemofíliás közösséget érintő legfontosabb tudnivalókról. A NEAK megerősítette a kezelőhelyek felé, hogy a kezelőhelyekre a faktorok szállítása biztosított. A profilaxison levő betegek folyamatosan hozzá fognak tudni jutni a megszokott gyógyszerükhöz, a korábbi módon tudják folytatni kezelésüket.

A Heim Pál Gyermekkórház tájékoztatása szerint 7 heti adagot adnak ki az otthoni kezelésekhez. Természetesen a faktorért, illetve az orvosi ellátást igénylő esetekben az kezelőhelyre való eljutás mindenképpen biztosított marad.

Az Országos Haemophilia Központ (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ – Honvéd kórház) tájékoztatása szerint az épületbe való bejutás a Pap Károly utca felőli főbejáraton illetve a sorompóval zárt parkoló felöl is lehetséges, itt a gondozási könyvet be kell mutatni. Néhány biztonsági rendszabály van érvényben, a bejutási ponton kézmosás, hőmérőzés történik és egy nyilatkozatot is ki kell tölteni esetleges külföldi utazásokról, betegségi tünetekről. Rendelés a szokásos módon két rendelőben zajlik a délelőtt órákban. Kilenc hétre elegendő faktormennyiséget tudnak kiadni.

A vidéki kezelőközpontokban is a szokásos módon lehet a faktorkészítményekhez hozzájutni, szintén hosszabb időre elegendő mennyiséget adnak ki.

Amennyiben valamelyik betegtársunknak gondot okoz a faktorhoz jutás, az ellátóhelyekről a házhoz szállítás, kérjük, vegye fel a kapcsolatot egyesületünkkel, ha lehetséges, segítünk megoldani a problémát.

Kérjük a hemofíliás, illetve vérzési rendellenességgel élő közösségünk tagjait, hogy a vírus terjedésének megállítását segítő intézkedéséket fegyelmezetten tartsák be: maradjanak otthon, ne tartózkodjanak nagyobb közösségben. Különösen igaz ez az idősebbekre, legyengült immunrendszerű betegekre.

Mindenki legjobb szándékaitól vezérelve tegyen azért, hogy nagyobb áldozatok nélkül túl legyünk mindannyian ezen a kritikus, embert próbáló időszakon.